Sraz všech Dálavských na Dálavě 2015 skončil

19.06.2015 09:11

Dálavští v Horním Žlebu 12. až 14. června 2015


 

Zatímco vloni jsme v pátek docela „klepali kosu“, neboť bylo více než chladno, letos byl, ostatně jako všude v republice, hic. I večer bylo příjemně a do místnosti jsme se přesunuli jen kvůli hře a nutnosti vidět na psaní.

Kdo přijel? V pátek jste se mohli vidět s Patrikem a jeho manželkou, s Pavlem Němcem, s Honzou Zavřelem a Danem Šinerem. Taky s Lubošem Hybou. Ti všichni přijeli jen na chvíli. Nejrůznější překážky, pracovními počínaje (Dan a Honza) a zdravotními konče (Luboš) jim znemožnily pobýt déle.

Kdo zůstal? Hlavní bavič a vtipálek, skvělý kuchař a majitel roztomilého hlasu Martin Jiránek. Sourozenci Kadlecovi, Ilona, Hedvika a Bob. Martin Zavřel s dcerou a synem, poprvé dlouholetý táborník Honza Šustek s manželkou a dcerkou. Na kole přifuněl Plastik, čili Jirka Zatloukal. Své původní plány nedorazit kvůli fotbalovému turnaji přehodnotil Peťa Formánek a přijel, jako každý rok, i s Marcelou. Ještě za světla přijel všemi očekávaný matador a nezbytný „inventář“ František Parák a na svém invalidním vozíku se všem pod nohy motal i Jirka Němec, tedy hlavas-Wilson, čili já.

V sobotu přijela posílit sestavu ještě Česťa, čili Lenka Janáčková-Nemravová. Ilona, která na část soboty zmizela, aby mohla získat se svým psem-kníračem Enzou medaili na výstavě, což se jim povedlo. Šampiona pak přivezla mezi nás.

Páteční večer měl klasický průběh: vzpomínání, písničky, potom hra INTUICE. To vše prokládané výtečným vepřovým kolenem mistra Martina, pivem MORITZ a pochutinami všeho druhu, které na stůl účastníci vyložili ze svých batožin.

Horká sobota s pichlavě nepříjemným sluncem dávala tušit, že by mohla přijít nějaká bouřka. Ta také dorazila, ale až na večer a jediné, co překazila, tak Františkem nachystaný táboráček na opečení špekáčků, bujaré zpěvy kol ohně a nostalgii.

Horko nám však nezabránilo nezlobit a tedy hrát si. Jako každý rok, i letos jsme se rozdělili do dvou družstev. Tentokrát nenápaditě na družstvo A a družstvo B. Družstva čekalo celkem devět her, z nichž se neodehrála jen jedna. Nehrál se pétanque a to kvůli nepřipravenosti terénu. Nebyla posekaná tráva a v té vysoké to prostě nešlo. Ale vše ostatní se vyvedlo náramně. Hodnocení bylo přehledné a nezmatečné. Chytře jsme využívali posunujícího se stínu táborem a tak na přímém slunci nebylo nutné dlít. A co se tedy hrálo? Zde je program tak, jak byl nachystán:

  1. VOLEJBAL Klasická sportovní soutěž hraná na tři, respektive dvě hry. Vítěz má bod.

  2. GOLF Hrají postupně všichni členové družstva (u obou stejný počet hráčů) Družstvu se sčítají potřebné údery k dopravení míče do jamky. Družstvo s menším počtem potřebných úderů má bod.)

  3. PETANG Opět stejným způsobem na tři, respektive dvě vítězné hry. Vítěz má bod.

  4. HOD MÍČKEM NA CÍL Každý hráč má k dispozici 3 hody na cíl, kterým je plechovka. V házení se hráči soupeřících družstev střídají. Házet se začíná z 2 m. Do dalšího kola postupuje každý, kdo alespoň jednou ze tří hodů plechovku srazí. Hráč, kterému se to nepovede, ze soutěže odstupuje. Když všichni hráči odházejí první kolo, hranice hodu se posouvá o 1m, tedy na 3m. Opět hází střídavě všichni zbylí hráči a postupují dále zase jen ti, kterým se podaří plechovku jedním ze tří hodů srazit. Vítězí družstvo, kterému zůstane jeden, nebo více hráčů ve hře a soupeř už žádného nemá. Vítězné družstvo má bod.

  5. STŘELBA Střelba ze vzduchovky na terč. Každý hráč má 3 rány. Zásahy se sčítají a celkový bodový zisk družstva určí vítěze. Vítězné družstvo má bod.

  6. DOŽEŇ, CO SE DÁ Vědomostní hra do jídelny. Družstva si vylosují, které začíná. Začínající si vybere z 80 nabízených možností první otázku za nabízený počet bodů. Pokud znají odpověď, získávají ten počet bodů, za kolik byla otázka. Pokud je odpověď špatná, stejný počet bodů jde do mínusu. Každé družstvo si postupně zvolí 30 otázek. 20 jich zůstane v „talonu“. Družstvo s lepším ziskem bodů v této hře, získává bod.

  7. VERBA A MIM HRA Každé družstvo má k dispozici dvě minuty na jednu hru. Během této doby musí odhalit co nejvíce povolání a jmen osobností. V první hře se snaží verbálně navést spoluhráče k odhalení totožnosti známé osobnosti, ve druhé hře se mimickými prostředky snaží navést spoluhráče k odhalení druhu povolání. Poté se družstva vystřídají. Družstvo s lepším skóre v této hře, získává bod.

  8. ČÁRA Hra se hraje na dvou „pracovištích“ najednou. Na každém pracovišti hrají proti sobě vždy dva soupeři. Střídavě házejí k čáře mince (každý 5 ks v hodnotě 1 a 2 Kč) Hráč, který bude po odhodu všech deseti mincí bude mít svou minci blíže čáře (mince za čárou neplatí!!) má právo prvního losování „Orel-panna“. Zisk své volby oddělí bokem a dále pokračuje se zbylými mincemi soupeř. Takto o mince hrají do posledního kusu. Vítězí ten, který získá větší počet mincí. Při rovnosti kusů rozhoduje celková hodnota (součet korun a dvoukorun). Vítěz postupuje do dalšího kola, a hraje s některým soupeřem, který vyhrál jinou předchozí hru. Vítězí družstvo, které již nemá žádného soupeře. Získává bod.

  9. KIMOVA HRA Družstvo se nechá soupeři pozorovat 2 minuty. Poté každý člen družstva na sobě učiní nějakou změnu (rozeplá košile, jinak zavázané boty, jiný účes, odstranění brýlí atp.) Soupeři poté mají opět dvě minuty na odhalení všech změn. Vítězí družstvo, které odhalí více změn. Při rovnosti bodů se hra opakuje. Vítězné družstvo má bod.


 

Nedošlo tedy jen na ty koule.

Hra „Dožeň, co se dá“ byla hrou vědomostní. Zde se blýskl svými sportovními a téměř encyklopedickými vědomostmi Peťa Formánek. Jeho družstvo A také vybralo takřka všechny otázky týkající se sportu. Družstvo B bylo zase dobré na zkratky a iniciály. Družstvo B nakonec po jinak vyrovnaném boji tuto soutěž vyhrálo. Což ovšem nestačilo na vítězství celkové, které po právu získalo A. Poučili a hlavně pobavili se snad všichni.

Příští rok chce excelovat v této hře Hedvika, která si kvůli tomu objednala kategorii „filmové hlášky“. Tož snad se podaří něco takového nachystat.

Později večer jsme hráli v jídelně oblíbenou hru „MAFIE“. To nám, že nás hra bavila, vydrželo až do půlnoci. Po ní jsme se začali postupně vytrácet do hajan.


 

V roce 2016 se sraz Dálavských bude konat na stejném místě v termínu: 3.-5. června.

Kalendář akcí

Nejen ze života hmyzu aneb jak dopadl sraz Dálavských 2018

08.06.2018 18:12
Je neděle třetího června. Nad hornožlebskými kopci se znovu chystá bouřka a nejspíše hodlá opět zaútočit na náš milovaný tábor Dálava. Stejně jako se to počasí podařilo při našem pátečním příjezdu. To byl chrsták! To byl slejvák! Nebe na nás vylilo celý rybník, možná přehradu. V mžiku bylo...

Sraz všech Dálavských na Dálavě aneb Ze Života Hmyzu

18.12.2017 09:02
se bude konat opět na Dálavě, od pátku 1.6.2018 do neděle 3.6.2018.

Cesta slepých ptáků a jak dopadla

08.06.2017 21:44
Jak? Dopadla výborně! Především počasí…Tak na něm sice neměl nikdo z účastníků zásluhu, ale povedlo se. Akorát hmyzáci byli vysloveně hnusní. Obzvláště pak vyhladovělé komářice se prokousávaly kůží, sprej nesprej. Pátek 2. června: Tak především je nutné poznamenat, že zprvu, dle přihlášených...

Sraz všech Dálavských na Dálavě 2017, aneb Cesta slepých ptáků

26.10.2016 15:11
Program srazu Dálavských v červnu 2017 bude, jak už ostatně tradiční účastníci znají z předchozích let, po loňských čarodějnicích, motivován "Cestou slepých ptáků".   Co si pod tím představit? Účastníci budou jako vždy rozděleni do dvou soupeřících družstev, která se utkají v celé...

Protokol o Sletu čarodějnic konaném ve dnech 3.- 5. června 2016

14.06.2016 06:52
Slétlo se jich dost. Pravda, některé jen tak proletěly, učinily krátkou či delší zastávku v průběhu pátečního dne, jiné zůstaly, a neprohloupily. Dálavští se do rolí čarodějnic převtělili jen pro tentokrát. Novodobé každoroční setkávání někdejších vedoucích, praktikantů i samotných táborníků...

Sraz Dálavských na Dálavě 2016, aneb slet Dálavských čarodějnic

08.11.2015 11:22
  - poplatek nezahrnuje stravu, ta bude částečně společná a částečně individuální, jako tomu bylo v předchozích letech. - nezapomeňte na povlečení na peřinu a polštář, nebo spacák; viz. otázky a odpovědi / co si mám vzít na Dálavu sebou? - čarodějnické masky Dálavských jsou vítány. 

Sraz všech Dálavských na Dálavě 2015 skončil

19.06.2015 09:11
Dálavští v Horním Žlebu 12. až 14. června 2015   Zatímco vloni jsme v pátek docela „klepali kosu“, neboť bylo více než chladno, letos byl, ostatně jako všude v republice, hic. I večer bylo příjemně a do místnosti jsme se přesunuli jen kvůli hře a nutnosti vidět na psaní. Kdo...

Sraz všech Dálavských na Dálavě 2015

29.01.2015 14:11
<< 1 | 2